Hur man ska vara

Artikel om manlighet i dagens Sydsvenskan (tror att det även kommer en uppföljare imorgon) i vilken Niclas Järvklo, maskulinitetsforskare vid Stockholms universitet, säger så här:

”Jag tycker det är överdrivet med män som talar om hur svårt det är att veta hur man ska vara.. I dag har kraven på att män ska vara just män minskat. Det har blivit viktigare att de ska vara föräldrar, partners, medarbetare och kompisar istället för att de ska vara just män. Det är en positiv utveckling tycker jag. Män kan slappna av och behöver inte leva upp till fyrkantiga mansideal hela tiden.”

Kan bara hålla med. Tycker diskussionen om ”hur man ska vara” är väldigt märklig. Är det nån sorts mall man ska gå efter, där andra sätter upp kriterierna? I min värld känns ökade möjligheter att vara på olika sätt som något bra. Att överlåta åt någon annan att definera hur man ska vara känns däremot lite ansvarslöst.

Niclas Järvklo fortsätter:

”Om män inte kan sluta leka Clint Eastwood så kommer de att stöta på problem i många sammanhang. Lösningen för den moderne mannen är att vara ödmjuk. Det är inte svårare än så för att lyckas i de nya rollerna. Men samtidigt är männen rädda att förlora sin maktposition och då hänvisar de till förvirrande ideal och krav för att försvara sin brist på jämställdhet.”

Intressant, eftersom det den senaste tiden poppat upp en del diskussioner om den här ”förvirringen” med flera aktiva försvarare (varav många kvinnor) av ett mer traditionellt synsätt, där mjukismän hånas och utmålas som patetiska. De hänvisar ofta till att tydliga könsroller behövs för den sexuella spänningens skull.
Jag kan upplysa om att detta i alla fall inte gäller för alla. Alla vill inte ha sk ”riktiga män” och ”riktiga kvinnor”. Bara så ni vet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: