Kojor väcker minnen av en värld där allt är möjligt

Igår var jag på vernissaget till Hemmabygge – en utställning bestående av ett gäng kojor uppförda på plats på Stapelbädden av glada kojbyggare, aka olika konstnärsgrupper, under ca en vecka.

Kristallen 2
Inifrån Kristallen-koja

”Kojor, lekstugor, ödehus i skogen, övergivna elcentraler eller kanske en klippskreva så djup att man kunde gömma sig i den. Barndomen är ofta fylld av alternativa och hemliga rum där man själv fick bestämma reglerna och där man fick inreda och utforma precis så som man själv ville ha det. De allra flesta kan säkert beskriva ett eller flera sådana här rum, och minnen från hur man lekte där så att tiden försvann. Hur såg era rum ut? Vart fanns de någonstans? Vad representerar de för er idag? Hur skulle er koja se ut om ni fick möjlighet att bygga en idag?”
– Ur inbjudan till Hemmabygge

Detta var bakgrunden till utställningen, och vernissaget lockade massor av folk. Kanske för att alla kan återkalla minnena av den magi som kunde uppstå i leken. Resultatet blev allt från mysiga krypin med uppstoppade djur och biovisning (här hade behövts luftkonditionering för det luktade lite, ja, uppstoppat) till studsbollsrum och mörka gångar att krypa igenom med skräckblandad förtjusning.

Kristallen1
Kristallen

NycklarMest stämningsfullt var Kristallens psykedeliska landskap, men jag fastnade för den karta som föreställde en kyrka full av hemliga och mysiga rum, med mystiska nycklar som skulle kunna öppna stängda luckor på väggen, av Hanna Nilsson och Sofia Østerhus från Byggstudio. Kartan gav ledtrådar till vilken nyckel som hörde till vilken lucka. Den innehöll allt som barndomens lekar kunde göra när de var som bäst: ett helt fiktivt landskap, som trots att det kom från ens egen fantasi var fullt av överraskningar. Det påminner mig om när jag och min bror med en bok om Hundertwasser i händerna sökte igenom vårt hus i jakt på en skatt som skulle finnas i kartans mitt.

Hundertwasser
Hundertwasser-skattkarta

På en låst koja fanns en lapp: ”Öppnas klockan 20”, och många samlades i spänd förväntan inför paketöppningen. Det var kanske inte så förvånande att Vit Päls dök upp när kojan vecklades ut, eftersom det stod i inbjudan att de skulle spela. Men de passade bra i dockhusmiljö.

Utställningen pågår till den 21/11.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: