Inte det nya svarta…

Sydsvenskan (pappersvarianten, hittar den inte på webben) har en liten artikel idag med rubriken ”Blått är inte det nya svarta” om melankoli, med utgångspunkt från idé- och lärdomshistorikern Karin Johannissons föredrag om melankoli genom tiderna.
Hennes tes var, enligt artikeln, att melankolin numera är samhällsanpassad: det går inte längre att ha mörka perioder eller pendla kraftigt i stämningsläge, eftersom alla människor, konstnärer som andra, måste följa normen och vara utåtriktade, hungriga, marknadsföra sig själva.

Ur artikeln:
”Förr kunde en melankoliker svänga sig med stora gester och pendla mellan mörker och ljus. Inget konstigt med det. Idag är känslorna mer kontrollerade, det är inte okej att balla ut under en period i sitt liv. Att känna sig blå, vara inåtriktad eller för överdriven i sina känsloyttringar är helt out of fashion.”

Ja, så verkar det. Alla ska följa samma framgångsrecept. Att livet ter sig olika för olika människor vill vi inte acceptera, vi vill att det ska finnas regler att följa. Om man bara är hungrig och framåt, om man bara vill tillräckligt mycket, då ska det ordna sig.
Jag kommer att tänka på Katatonia, ett band som benämner sin musik just melancholic metal. Deras nya skiva som kommer i november bär namnet ”Night is the new day”. På minisajten för skivsläppet hyllas de mörka perioderna som inspirationskälla till musiken: ”The foundation and concept of Katatonia was, and still is, to channel the negative aspects of living into artistic creativity, and we’re well aware that the outcome of that is simply not for everyone to embrace.”

Jag vill inte önska någon mörka perioder. Men de kan leda till fantastiska skapelser och, faktiskt, till ökad insikt, större medkänsla och ödmjukhet.
Det mörka finns där oavsett om vi vill det eller inte. Och det behöver inte vara så farligt som vi tror.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: