Tjej, kille eller mitt emellan?

Nu testas 18-åriga löparsstjärnan Caster Semenyas könstillhörighet. Hon misstänks vara en man – eller åtminstone inte helt och fullt kvinna. Tester har gjorts, men resultatet beräknas ta ett par veckor att få fram.

Ur artikeln i Sydsvenskan igår: ”IAAF:s regelverk säger att ett könsbyte från man till kvinna måste vara fullbordat innan puberteten för att man ska få tävla som kvinna.
Vad som kommer att hända med Semenya, om testerna visar att hon är en han, är oklart.
– Om en idrottare själv tror att hon är en kvinna är det ju inte ett medvetet fusk. Om man medvetet har fuskat blir man däremot diskad, säger Nick Davies.”

Vad jag inte förstår är varför inte Sydsvenskan, när de skriver om detta, berättar lite mer om hur det kan komma sig att en könstillhörighet kan vara svår att avgöra. Varför berättar de inte att det faktiskt inte är så enkelt att alla människor tillhör det ena eller det andra könet?

Edit: Även i uppföljningsartikeln saknas fördjupningen. ”Vi minns debatten om det så kallade tredje könet redan i Helsingfors-VM 1983” skriver artikelförfattaren. Nej. Den minns vi inte. Förklara tack!

I DN finns en betydligt mer klargörande artikel.

Läs om intersexualitet på Wikipedia

Och se filmen XXY!

Annonser

2 svar to “Tjej, kille eller mitt emellan?”

  1. […] och könstillhörighet mm: Lizzie, hur kunde detta ske, schmut, Utsikt från höjden, Transcenders och sist men inte minst: […]

  2. […] Ann Lagerhammar skriver intressant inlägg i debatten om hur Caster Semenya (som jag skrev kort om här) behandlats, idag i Sydsvenskan. Ann Lagerhammar har skrivit om intersexuella Lykke i boken Det som […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: