Biblioteket bär ut böckerna

En debatt pågår just nu om biblioteket i Malmö, som håller på att göra sig av med en del av sin boksamling, för att, som det verkar, frigöra golvyta för bland annat restaurang och scener. Upp till 20 ton böcker ska bort, enligt biblioteket.
I dagens Sydsvenskan har 18 författare skrivit under ett upprop mot förändringen, som de tycker genomförs på alltför eget bevåg av bibliotekets chef Elsebeth Tank.

Jag håller med dessa författare om att det är oerhört viktigt att biblioteket inte utarmas till förmån för kortsiktiga upplevelser. Å andra sidan tycker jag att det finns något tilltalande även i tanken på att låta biblioteket bli mer av en mötesplats. Det är synd att det ena ska behöva stå mot det andra.

En annan tanke slog mig i talet om att ”litteraturen och faktan ändå går att få tag i på nätet”: Det är lite obehagligt att vi sätter en sådan tilltro till digital information. Den är oerhört betydelsefull såklart, men helt beroende av en fungerande elektronisk infrastruktur. Men det gäller ju alla samhällsfunktioner. Intressant att tänka på vad som skulle hända om vi av nån anledning var tvungna att klara oss utan el en längre tid… Då skulle biblioteket nog kunna bli den mötesplats som bibliotekschefen önskar sig. Och då skulle det vara bra om böckerna fanns kvar.

Men det kanske är bakåtsträvande att tänka så?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: