The Queer X Show

QueerXShow_thI tisdags fick Malmö finbesök av The Queer X Show, en samling artister som tillsammans satte upp en scenshow med sexualitet i fokus.

Besöket var en del av en road trip – den första i sitt slag som också inkluderar inspelningen av en ”sexplicit documentary road movie”: På de platser gruppen besöker erbjuds människor att delta i franska filmskaparen Emelie Jouvets nya film som spelas in under resan.
Delar av hennes tidigare produktion visades också innan showen satte igång, en samling delvis explicita kortfilmer där den bästa var en musikvideo (med en för mig okänd artist).

The Queer X Show är sju queer-aktivister från Europa och Amerika : Wendy Delorme (Frankrike), DJ Metzgerei (Tyskland), Emilie Jouvet (Frankrike), Judy Minx (Frankrike), Sadie Lune (USA), Madison Young (USA), och Mad Kate (Tyskland).
Intressantast i showen var Judy Minx, en 19-årig porrskådis/artist som i ett inslag höll en monolog om BDSM, och om vad det betyder för henne. I ett annat behövde hennes lolitakaraktär inte göra mer än att finnas på scen för att ställa frågor och väcka tankar.
Själv funderade jag i banor som att delar av vår sexualitet verkar formats i så tidiga år att det tycks mer normalt än onormalt att rester av barnets föreställningsvärd finns införlivade i sexualiteten – och tar sig uttryck i olika former av sexuella begär/preferenser (som man sedan kan välja att bejaka eller ställa sig över/ignorera)…

QueerX_MadKate
Mad Kate

Jag tyckte om föreställningens ansats att belysa (kvinnlig) sexualitet utan att något skrevs åskådaren på näsan. Det togs inte för givet någonting, vare sig om åskådarens kön, sexuella preferenser eller insatthet. Möjligheten att själv tänka och tolka blev därför också betydligt större. Ingenting i showen kändes heller enbart ditsatt för att provocera utan varje del hade en mening och en plats.

Mest provocerande hade nog den delen av showen kunnat vara där värdinnan genom ett spekulum lät oss ta del av hennes livmodertapp, medan hon med benen i vädret underhöll med fakta och allmänt småprat – om det inte vore för att det inte kändes provocerande alls. Det som annars kunde ha uppfattats som obekvämt blev i denna setting förvandlat till något högst normalt.

Judy Minx

Judy Minx

Efter showen hade jag ett samtal med personen jag var där med. Han uppskattade föreställningen men kommenterade samtidigt att det explicita tar bort en del av mystiken. Jag var tvungen att svara att den där mystiken nog bara finns när det handlar om kvinnlig sexualitet, för när det gäller manlig sådan upplever åtminstone inte jag att det skulle finnas nån mystik. Kukar finns överallt, liksom. Det är förmodligen bättre att även den kvinnliga sexualiteten avmystifieras en smula!
Det hade varit intressant att höra diskussionen som följde på föreställningen (igår), på temat ”Exploitation and reclaiming as artistic strategies”, men tyvärr hade jag inte möjlighet att gå. Nån som var där får gärna berätta om vad som sades!

Annars var det en väldigt trevlig tillställning Institutet ordnat, sällan har jag sett en publik med så skiftande stilar och åldrar. Kul!

Annonser

Ett svar to “The Queer X Show”

  1. […] gränserna känns det som att de knappt har funnits. Tove berättar skrattande om föreställningen Queer X Show, som hon såg både i Berlin och i Malmö. Den gjorde sig betydligt bättre i Malmö – antagligen […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: