Metal ≠ Queer

Jonn Jeppsson skriver intressant krönika om hårdrock och heteronormativitet i dagens Sydsvenskan. Hans initiala frågeställning är ”varför utesluts hårdrocken från Pridefestivalen”, men krönikan mynnar sedan ut i att det är hårdrocken som måste bli mindre heteronormativ.

Jag har funderat en del kring att det skiljer mycket mellan olika subkulturer (som annars liknar varandra) i fråga om hur queer-öppna de är. Goth-kulturen och metal-kulturen ligger hyfsat nära varann stilmässigt, men där goth-kulturen känns queervänlig lyser hela queerperspektivet med sin frånvaro inom metalen. Men det gör, som Jeppsson skriver, också kvinnorna. Inom metal är kvinnor ofta prydnader, ouppnåeliga gudinnor eller sexobjekt och alldeles för sällan aktiva subjekt. Hänger det ihop? I sin bok Faghag skriver Linda Leopold om hur kvinnor och bögar ibland kämpar sida vid sida för respektive grupps rättigheter. Men inom metalen finns få kvinnor för bögar och queera att gå sida vid sida med!

En intressant tes som framförs i Johan Hiltons No Tears for Queers är att hatbrott mot homosexuella kan uppstå som en gränssättning – för att skilja ”vanlig” manlig vänskap från homoerotisk sådan. Kanske måste metalkulturen värna om sin o-queerhet just för att kunna tillåta sig falsettsång och male bonding?

Jag har mycket fler tankar kring detta men inte tid att utveckla texten just nu. Tycker i alla fall att det är bra att någon lyfter frågan – metal-kulturen känns nästan som en än mer skyddad domän vad gäller de här frågorna än idrotten som Jeppson jämför den med!

Kanske dags att hitta på nåt på Pride nästa år?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: