A song for Elise

ASongforElise_Idag har jag haft ett långt, intressant samtal med Natalia Batista, tjejen bakom Sveriges första yaoi-manga A Song for Elise.

A Song for Elise handlar om Andi, Marcus och Elise, tre vänner som lärt känna varandra under skoltiden. Efter en tid isär återförenas de genom Elises försorg och Andi upptäcker att hans känslor för Marcus är lika starka som någonsin, men han vågar inte avslöja vad han känner. Men plötsligt händer något som förändrar allt, för all framtid…

A song for Elise har två teman: yaoi-temat, och ett lite tyngre som handlar om depression och självdestruktivitet. Jag frågar Natalia hur läsarna reagerat på det, och hon svarar att det lett till många diskussioner på hennes sida på communityt smackjeeves.com, där hon brukar presentera sina seriesidor. Många unga tjejer känner igen sig själva eller sina kompisar i Elise, karaktären som kämpar med sig själv och har problem med ätstörningar och självskadebeteende.
”Jag ville göra en serie med en typisk ’cockblock’, men med syftet att få läsaren att känna sympati för cockblocken.” (En cockblock är en karaktär som hindrar de manliga karaktärerna från att ha sina ”yaoi moments”.) Natalia lyckas bra med sitt syfte, tycker jag – Elise är karaktären som hänger sig kvar och som man funderar på när serien är utläst.

Natalia
Natalia med boken

Boken kom ut i våras och lanserades i samband med Small Press Expo i Stockholm, Sveriges största festival för alternativserier och fanzines. Då hade de två första delarna redan presenterats i två fanzines. Men i stället för att göra den tredje delen som ett nytt fanzine valde Natalia att trycka hela berättelsen som en bok. Den är utgiven på eget förlag, men Natalia ser gärna att den publiceras på ett mer etablerat förlag i framtiden. Förutsatt att de vågar: Yaoi anses av vissa som kontroversiellt. En av invändningarna mot genren handlar om att karaktärerna, killarna som serierna handlar om, objektifieras. Natalia håller med om att det är en sorts objektifiering. ”Jag tycker att man kan se sex som underhållning, och yaoi-berättelserna ska vara till för njutnings skull. Men objektifieringen i yaoi kan faktiskt också ses som ett avmystifierande. Det är till exempel ett av få forum där homosexualitet är lika naturligt som heterosexualitet och utgör en norm.” I yaoi görs sexualiteten inte till ett problem, utan relationerna mellan karaktärerna är i fokus.

Yaoi kan också vara ett sätt för yngre tjejer att utforska sin sexualitet. Eftersom karaktärerna i de sexuella situationerna är män skapas en distans, där läsaren själv kan välja vilken av karaktärerna den vill identifiera sig med. Unga tjejer hittar sin sexualitet genom yaoi, samtidigt som temat i sig är gränsöverskridande och kan leda vidare till ett ifrågasättande av sexualitet och normer.

A Song for Elise skiljer sig från vissa andra yaoi-serier genom att vara mer explicit. Natalia ville inte censurera något. Boken är kanske Sveriges första tryckta yaoi-manga, men inte den sista, lovar hon. Flera av hennes serietecknarkolleger har saker på gång, och Natalia menar att vi har mycket att se fram emot inom svensk yaoi, yuri och hentai.

Läs mer:
Nosebleed Studio – Här finns också Natalias mailadress. Kontakta henne om du vill beställa boken!
Natalias mangablogg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: